Г.р.у О’Хот значи

<Х1> г.р.у: Шта то значи?

<п> г.р.у је акроним за “главноие разведивател’ноие управлениие”, што у португалском значи “главна обавештајна управа”. То је војна обавештајна агенција Русије, одговорна за прикупљање стратешких информација и операција шпијунаже.

<Х2> Порекло и историја

<П> г.р.у је створен 1918. године, убрзо након руске револуције, као војна обавештајна агенција. Током Совјетског Савеза одиграо је кључну улогу у прикупљању информација о непријатељима комунистичког режима.

<П> Након распада Совјетског Савеза, г.р.у је проћи неке промене и реструктурирање, али и даље је једна од главних обавештајних агенција Русије.

<Х2> Активности и функције

<П> г.р.у је одговоран за широк спектар обавештајних активности, укључујући:

<ул>
<ЛИ> Збирка информација о војним и политичким претњама;
<ЛИ> Спи оператион;
<ЛИ> Анализа интелигенције;
<ЛИ> Инфилтрација у страним организацијама;
<ЛИ> ЦиберСпион;
<ЛИ> Развој оружја и напредних технологија.

<п> Поред тога, Г.Р.У је такође познат по својој дезинформацијској и пропагандној операцији, чији је циљ утицати на јавно мњење у другим земљама.

<Х2> Контроверзе и шпијунирање

Током година, г.р.у је укључен у разне контроверзе и случајеве шпијунаже. Један од најпознатијих случајева био је тровање бившег руског шпијунског СЕРГЕИ Скрипал и његову ћерку Јулију у 2018. у Великој Британији. Г.Р.У је оптужен да је иза овог напада.

<п> Поред тога, Г.Р.у је такође оптужен да је ометао америчке председничке изборе 2016. године кроз цибер нападе и компромитовање цурења информација.

<Х2> Закључак

Г.Р.У је руска војна обавештајна агенција, која је одговорна за прикупљање стратешких информација и обављање операција шпијунаже. Током своје историје, то је укључено у разне контроверзе и случајеве шпијунаже, оптужени за ометања избора и извођењем цибер напада. Његов наступ је широк и покрива од прикупљања војних информација рекламирању и дезинформацији.