молар трудноћа Шта је

<Х1> Молар трудноћа: Шта је то и како се то догађа?

<п> Мларна трудноћа, позната и као хидаткиформна опруга, је ретко стање које се јавља током трудноће. У овој врсти трудноће постоји ненормалан развој ткива који би обично постало плацента. Уместо здравог плода, маса ненормалних формираће ћелија.

<Х2> Како се јавља моларна трудноћа?

<п> Моларна трудноћа се јавља када сперме постоји неуспех у оплодњи јаја. Уместо нормалног ембриона, формира се ћелијска маса која се назива хидаткиформним пролеће. Постоје две врсте моларне трудноће: комплетна и делимична.

<Х3> Комплетна моларна трудноћа:

<п> У потпуности моларне трудноће не постоји присуство ембриона. Ненормална ћелијска маса се брзо развија и може се проширити на остале делове тела, као што су плућа и мозак. Ова врста моларне трудноће је рарер, али и агресивнија.

<Х3> Дјеломична моларна трудноћа:

<п> У делимичној моларној трудноћи постоји присуство ембриона, али се не развија нормално. Маса ненормалних ћелија формира око ембриона и може изазвати компликације као што су вагинални крварење и високи крвни притисак.

<стронг> Симптоми моларне трудноће:

<п> Симптоми моларне трудноће могу варирати, али неки од најчешћих укључују:

<ул>
<ЛИ> Вагинално крварење
<ли> интензивна мучнина и повраћање
<ЛИ> Повећана величина материце
<ЛИ> Високи крвни притисак
<ЛИ> Присуство цисте у јајницима

<п> Важно је напоменути да ови симптоми могу бити присутни и у нормалној трудноћи, тако да је неопходно да се консултујете са лекаром за прецизну дијагнозу.

<табле>
<тхеад>
<Тр>
<Х> Дијагноза моларне трудноће:


<тди>
<Тр>
<ТД> Дијагноза моларне трудноће врши се кроз крв и ултразвучни прегледи. Крвни тест може открити ненормалне нивое хормона бета-хЦГ, који се производи током трудноће. Ултразвук може показати присуство ненормалне ћелијске масе.


<а хреф = дува <Ифраме срц = "хттпс: //ввв.иоутубе.цом/ембед/видео_ид" ширина = "560" висина = "315" Фреребордер = "0" Дозволи за дозволу>

<Х2> Тражење моларне трудноће:

<п> Лечење моларне трудноће обично укључује уклањање ненормалне ћелијске масе кроз поступак који се зове куреттажа материце. У неким случајевима може бити потребна хемотерапија за уклањање преосталих ћелија.

<Х3> Прогноза моларне трудноће:

<п> Прогноза моларне трудноће варира у зависности од врсте и фазе болести. У већини случајева уклањање ненормалне ћелијске масе је довољно за исцељење. Међутим, у неким тешким случајевима могу бити потребни додатни третмани.

<п> Важно је напоменути да моларна трудноћа није услов који се може спречити. Међутим, од суштинског је значаја извршити одговарајућу пренаталну негу рано препознати било какве промене у трудноћи.

<п> Ако сумњате у моларну трудноћу или пролазите кроз овај услов, не устручавајте се да потражите лекара специјалисте да прима одговарајућу дијагнозу и лечење.