Трудна са денгом може утицати на бебу

<Х1> ДЕНГУЕ Трудна може утицати на бебу

<п> Денгуе је болест коју је преносила Аес АЕГипти Фокуито и може донијети компликације за нечије здравље, укључујући труднице. У овом чланку, разговарајмо о ризицима денга током трудноће и како то може утицати на бебу.

<Х2> Ризици денгуе у трудноћи

<п> Када се трудница уговара денгуе, она може имати симптоме сличне онима који нису наводни особи, попут грознице, болови тела, главобоље и црвене тачке на кожи. Међутим, денгуе у трудноћи може донијети додатне компликације.

<п> Један од главних ризика је могућност развијања хеморагичног денга, озбиљнија форма болести која може довести до крварења и угрожавања здравља трудница и бебе. Поред тога, денгуе у трудноћи такође може повећати ризик од преране испоруке и компликација у развоју фетуса.

<Х3> Вертикални пренос денгуе

<п> Други важан аспект који треба размотрити је могућност вертикалног преноса денга, односно пренос мајчине болести беби током трудноће. То се може догодити на два начина:

<О ол>
<ЛИ> Интраутерини мењач: Када се денгуе вирус преноси на плод кроз плацента;
<ЛИ> Перинатални пренос: Када је беба заражена током испоруке, контактом са матернатом крвљу.

<п> Овај пренос може имати озбиљне последице за бебу, као што су урођене малформације, мале тежине рођења, проблеми са дисањем, па чак и смрт.

<Х2> Превенција и нега

<п> Да бисте избегли денгуе током трудноће, важно је усвојити мере превенције, као што су:

<ул>
<ли> да елиминише могућа узгоја комараца Аеса АЕГипти, као што су стајалих контејнера за воду;
<ЛИ> Користите одговарајуће репелете за труднице;
<ли> Ношење одеће која покрива већину вашег тела;
<ЛИ> Избегавајте места са великом концентрацијом комараца;
<ЛИ> Држите врата и прозори затворени или заштитним екранима;
<ЛИ> Редовно изводити пренаталну негу.

<п> Ако трудница има симптоме денгуе, од суштинског је значаја да потражите тренутну медицинску негу. Рана дијагноза и правилан третман су од суштинског значаја за избегавање компликација за мајку и бебу.

<Х2> Закључак

<п> Денгуе у трудноћи може представљати ризике на здравље трудница и бебе. Важно је усвојити мере превенције и потражити медицинску помоћ у случају сумњиве болести. Редовна пренатална нега је такође основна да би се осигурало здравље мајке и бебе током трудноће.