Херметизам шта верујете

<Х1> Шта је херметизам и у шта верујете?

<п> Херметизам је филозофска и духовна традиција која потиче од антике и има своје корење у Грчкој и Египту. Заснован је на учењима која су приписана Хермесу Трисмегесто, легендарној личности која се сматра оснивач херметизма.

<Х2> Принципи херметизма

<п> Херметизам се заснива на седам основних принципа, који су:

<О ол>
<ЛИ> Принцип ментализма: Све је ума и Универзум је ментално.
<ЛИ> Принцип преписке: Као што је горе је испод; Као што је унутра, је напољу.
<ЛИ> Принцип вибрације: Ништа мирно није; све се креће; Све вибрира.
<ЛИ> Принцип поларитета: Све је двоструко; Све има два ступа; Све има супротно.
<ЛИ> Принцип ритма: Све има проток и рефлукс; Све има своје плиме; Све иде горе-доле.
<ЛИ> Принцип узрока и последица: сваки узрок има свој ефекат; Сваки ефекат има свој узрок.
<ЛИ> Принцип полаза: Пол је у свему; Све има своје мушке и женствене принципе.

<Х2> Шта Херметисти верују?

<п> Херметисти верују да је универзум управљао универзалним законима и да знање о тим законима може довести до разумевања и овладавања стварности. Они верују да људски ум има моћ да створи и обликује стварност кроз мисао и вољу.

<п> Поред тога, херметисти верују у постојање скривене стварности изван физичког света, који се може приступити медитацијом, размишљањем и проучавањем херметичких учења. Они траже духовно просветљење и унија са божанским праксама ових учења.

<Х3> Утицај херметизма на историју

<п> Херметизам је имао велики утицај на историју, посебно током ренесансе, када су херметичка учења поново открила и имала значајан утицај на филозофско и научно размишљање времена. Многи велики ренесансни мислиоци и научници, попут Леонарда да Винци и Исаац Невтон, били су херметизам учењаци.

<п> Тренутно је херметизам и даље проучавао и практикује људе који су заинтересовани за духовност, филозофију и самопоуздање. Ваше учења нуде јединствен поглед на универзум и улогу људског бића у њему.

Укратко, херметизам је филозофска и духовна традиција која верује у постојање универзалних закона који регулишу универзум и способност људског ума да обликују стварност. Њихова учења су утицала на мислиоце кроз историју и и даље се проучавају и практикују данас.