хиперкинезиа шта је

<Х1> ХиперКинесиа: Шта је и како тело утиче на?

<п> Хиперкинесиа је израз који се користи за описивање поремећаја покрета који карактерише ненормално повећање моторних активности. Такође познат као хиперактивност, ово стање може утицати на дјецу и одрасле и може имати неколико узрока и симптома.

<Х2> Узроци хиперсинезији

<п> Хиперкинесиа може бити узрокована различитим факторима, укључујући:

<О ол>
<ЛИ> Хиперактивност дефицита пажње (АДХД): То је главни узроци хиперкинезије, посебно код деце. АДХД је неуропсихијатријски поремећај који утиче на способност концентрације и контрола импулса.
<ЛИ> Поремећаји покрета: Одређени медицински услови као што су Хунтингтонова болест, Дистонија и Дискинесиа могу изазвати хиперкинезију.
<ЛИ> Ниспондери на дрогу: неки лекови, као што су стимуланси који се користе у лечењу АДХД-а, могу проузроковати повећану моторну активност.

<Х2> Симптоми хиперкинезије

<п> Симптоми хиперкинезије могу се разликовати у зависности од узрока и тежине поремећаја. Неки од најчешћих симптома укључују:

<ул>
<ЛИ> Стална агитација
<ЛИ> Немилослово
<ЛИ> Тешкоћа да стоји мирна
<ЛИ> Импулсивност
<ЛИ> Потешкоће у концентрацији
<ЛИ> Импулсивно понашање

<Х2> Лечење хиперкинезије

<п> Лечење хиперкинезије зависи од основног узрока поремећаја. У случајевима АДХД-а, на пример, лечење може укључивати терапију понашања, употребу стимулисаних лекова или комбинацију оба. У случајевима поремећаја кретања, лечење може укључивати одређене лекове, физиотерапију и професионалну терапију.

<Х3> Закључак

<п> Хиперкинесиа је поремећај кретања који може значајно утицати на квалитет живота оних који живе са овим стањем. Важно је потражити медицинску помоћ за одговарајућу дијагнозу и индивидуализовани план лечења. Правилним лечењем могуће је контролисати симптоме и побољшати квалитет живота људи погођених хиперкинезијом.