Хоббес суверена држава

<Х1> Хоббес: држава суверена

<Х2> Увод
<п> Тхомас Хоббес је био седамнаести-преглед енглеског филозофа који је постао познат по својим идејама о сувереној држави. На овом блогу ћемо истражити њихове главне теорије и како су утицали на политичко размишљање.

<Х2> Државна теорија државне државе
Хоббес је веровао да је суверена држава неопходна да би се осигурало ред и сигурност у друштву. Према његовим речима, људска бића су живела у стању природе, где су владале хаос и рат против свих.
<п> Да би побегли од овог ратног стања, људи би се требали одрећи своје индивидуалне слободе у замену за заштиту коју нуди држава. Стога би суверени имао апсолутну моћ да влада и намеће законе који би гарантовали мир и стабилност.

<Х3> Улога државе
<п> Држава, према Хоббесу, требало би да има монопол о употреби силе и да је одговоран за одржавање налога и правде. Бранио је централизовану и ауторитарну владу, где би суверен имао последњу снагу одлуке.
За Хоббес, суверена држава је била једини начин да се спречи хаос и насиље које су владале у стању природе. Веровао је да је људска природа себична и да ће људи, без централне моћи, људи поступати само у потрази за својим интересима, што је довело до рата и разарања.

<Х2> Критика и контроверзе
Хоббесове идеје о сувереној држави били су прилично контроверзни и током година оствариле много критика. Неки тврде да њихов ауторитарна владина модел може довести до угњетавања и кршења права појединачних права.
<п> Остало у питање Хоббесов песимистички поглед на људску природу, тврдећи да су људи у стању да сарађују и живе у друштву без потребе за апсолутном централном снагом.

<Х2> Закључак
Упркос критикама, хоббесове идеје о сувереној држави имали су значајан утицај на политичку мисао. Његова теорија утицала је на неколико филозофа и владара током историје, обликовање начина на који разумемо улогу државе у друштву.
<П> Важно је да студирамо и расправљате о теоријама Хоббеса и других мислилаца да разумеју различите перспективе владе и социјалне организације.