ХПВ Шта је симптоми

<Х1> ХПВ: Шта је и који су симптоми?

ХПВ, акроним за људски папилломавирус, вирусна инфекција утиче на кожу и слузокоже, које могу изазвати гениталне брадавице и лезије пре каанцера. То је једна од најчешћих сексуално преносивих болести на свету.

<Х2> ХПВ симптоми

<п> ХПВ симптоми могу се разликовати у зависности од врсте вируса и погођене регије. Често је инфекција асимптоматска, тј. Нема видљивих симптома. Међутим, када су присутни симптоми, они могу да укључују:

<ул>
<ЛИ> Изглед гениталних брадавица, који може бити мали или велики, јединствени или вишеструки;
<ЛИ> Свраб или иритација у гениталном региону;
<ЛИ> Лезије пре рака, попут нагомиланог стања;
<ЛИ> Промене у грлићу цервикал, које се може открити пап маз.

<п> Важно је нагласити да нису сви људи заражени ХПВ-ом развијати симптоме, али и даље могу да преносе вирус другим људима.

<Х2> ХПВ превенција и лечење

<п> ХПВ превенција се врши кроз вакцинацију, која је доступна девојчицама и дечацима од 9 година. Поред тога, употреба кондома у свим сексуалним односима је од суштинског значаја, јер се ХПВ углавном преноси директним контактом са зараженим кожним или слузокожим мембранама.

<п> ХПВ третман варира у складу са представљеним симптомима и могу укључивати употребу акцијских лекова да би се елиминисале брадавице, унакажене лезије или операције за уклањање тежих повреда.

<Х2> Закључак

<п> ХПВ је уобичајена вирусна инфекција која може изазвати гениталне брадавице и пре-бетонске лезије. Важно је бити свестан симптома и потражити лекарску помоћ ако је потребно. Превенција је основна кроз употребу вакцинације и кондом у свим сексуалним односима.