Порези да меи плаћа

<Х1> Порези да МЕИ плаћа

<п> Ако сте индивидуални микроентрепренеур (МЕИ) или размишљате да постанете једно, важно је схватити који порезићете, морате да платите. МЕИ је поједностављени облик формализације малог пословања и има смањено пореско оптерећење на друге врсте компанија.

<Х2> Који порези се плаћају?

<п> МЕИ плаћа само одређени месечни износ, који обухвата различите порезе и доприносе. Ова вредност се зове Дас (једноставан национални документ за прикупљање) и варира у зависности од активности које обавља МеИ.

<п> Порези и доприноси који су укључени у ДАС су:

<О ол>
<ЛИ> Порез на циркулацију робе и услуга (ИЦМС): само за трговинске и индустријске активности;
<ЛИ> Порез на услугу (брз): само за услужне активности;
<ЛИ> Допринос социјалном осигурању (ИНСС): Ово је износ који гарантује покривање социјалног осигурања МЕИ;
<ЛИ> Порез на доходак за правне субјекте (ИРПЈ): Само за услуге;
<ЛИ> Социјални допринос на нето приходу (ЦСЛ): Само за услужне активности.

<п> Важно је напоменути да је МЕИ ослобођен других пореза, као што је појединачни порез на доходак (ИРПФ) и програм социјалне интеграције (ПИ).

<Х3> Како израчунати вредност?

<п> Вредност варира у складу са тренутном минималном платом и активности које обавља МЕИ. Да бисте израчунали вредност, потребно је да се консултујете са стопом цена доступних на порталу предузетника.

<п> Поред Даса, МЕИ такође треба да буде свестан других обавеза, као што је испорука годишње декларације о симпола Национал (Дас-Симеи) и издавање фактура, по потреби.

<п> Важно је запамтити да неплаћање пореза може довести до новчаних казни, па чак и отказивање МЕИ регистрације. Стога је неопходно одржавати обавезе и тражити смернице од рачуновође како би се осигурало исправно испуњење пореских обавеза.

<п> Надам се да ће овај чланак разјаснити ваша питања о порезима које МЕИ плаћа. Ако и даље имате било каквих питања, оставите га у коментарима!