упала колена Шта да ради

<Х1> Упала кољена: Шта да радим?

<п> упала кољена је чест проблем који може да проузрокује неколико разлога као што су повреде, артритис или чак прекомерну употребу зглоба. Када се појави упала, важно је предузети неке мере за ублажавање болова и промовисати опоравак.

<Х2> Мере за ублажавање упале кољена

<п> Постоји неколико мера које се могу предузети за ублажавање упале кољена. Ево неких од њих:

<О ол>
<ЛИ> <стронг> Одмор: Важно је да се одмори под утицајем погођеног зглоба како би се избегло погоршање упале. Избегавајте активности које могу преоптеретити колена.
<ЛИ> <стронг> лед: Апликација за лед у упаљеном региону може помоћи у смањењу отеклина и ублажити бол. Ставите лед у термалну кесу и нанесите на кољено око 15 до 20 минута неколико пута дневно.
<ЛИ> <стронг> Компресија: Коришћење еластичног опсега компресије може помоћи у смањењу отицања и пружити подршку колена. Будите сигурни да не желите превише стегнути, тако да не умањите циркулацију.
<ЛИ> <стронг> Надморска висина: Подизање захваћене ноге може помоћи у смањењу отеклина. Ставите јастук или јастук испод колена да бисте га одржали високо када седите или лежите.

<Х2> Када потражити медицинску помоћ?

<п> Иако ове мере могу помоћи у ублажавању упале кољена, важно је потражити медицинску помоћ ако бол траје или погоршава, ако постоји потешкоћа у померању колена или ако постоје знакови инфекције, попут интензивног црвенила, топлоте и гноја. / П>

<Х3> Додатни третмани

<п> Поред горе поменутих мјера, лекар може препоручити друге третмане да помогну у ослобађању упале кољена. Ово може укључивати:

<ул>
<ЛИ> <стронг> Физиотерапија: Специфичне вежбе могу помоћи јачањем мишића око колена и побољшати стабилност заједничке.
<ЛИ> <стронг> лијекови: Лекар може прописати противупалне лекове за смањење упале и ублажити бол.
<ЛИ> <стронг> ињекције: У неким случајевима могу се препоручити ињекције кортикостероида да би се смањила упала.
<ЛИ> <стронг> хирургија: у тешким случајевима, када друге опције третмана нису ефикасне, операција је можда потребна за поправку зглобова.

<п> Важно је да следите медицинске смернице и обављате правилно лечење да бисте осигурали потпуни опоравак и избегли будуће компликације.

<Х2> Превенција упале колена

<п> Могу се предузети неке мере за спречавање упале кољена, као што су:

<ул>
<ЛИ> <стронг> вежбајући редовне вежбе: јачање мишића око колена може помоћи у заштити зглоба.
<ЛИ> <стронг> Избегавајте преоптерећење: Избегавајте активности које могу преоптеретити колено, као што је трчање на тврдим површинама или играње удара у близини.
<ЛИ> <стронг> Носите одговарајуће ципеле: Изаберите ципеле које нуде добру подршку и пригушивање стопала и колена.
<ЛИ> <стронг> топлота пре физичке активности: Извршите истезање и загревање пре вежбања да би се припремили мишиће и зглобове.

<П> Слиједећи ове превенције и усвајање здравог начина живота, могуће је смањити ризик од упале кољена и одржавати заједничко здравље.

<Ифраме срц = "хттпс: //ввв.иоутубе.цом/ембед/видео_ид" ширина = "560" висина = "315" Фреребордер = "0" Дозволи за дозволу>

<п> надамо се да је овај чланак био користан да бисте разумели шта да радите у случају упале кољена. Увек запамтите да тражите медицинску помоћ за тачну дијагнозу и правилно лечење.