ИПСЕЦ Шта је

<Х1> ИПСЕЦ: Шта је и како то функционише?

<п> ИПсец (Сигурност Интернет протокола) је скуп протокола и алгоритама шифрирања који се користе за осигурање безбедности Интернет комуникација. Нуди аутентификацију, интегритет и поверљивост пренесених података, штитећи информације против пресретања, манипулације и фалсификовања.

<Х2> Како ИПСЕЦ ради?

<п> ИПсец послује у два слоја ОСИ модела: Мрежни слој (слој 3) и транспортног слоја (слој 4). Може се спровести у обе локалне мреже (ЛАН) и мреже на даљину (ВАНС).

<П> У мрежном слоју, ИПСЕЦ користи два главна протокола: капсулацијски сигурносни корисник (ЕСП) и заглавље аутентификације (АХ). ЕСП је одговоран за шифровање података, док АХ осигурава аутентичност и интегритет информација.

<п> У транспортном слоју, ИПСЕЦ користи протокол за размену Интернет кључева (ИКЕ) да успостави кључеве за шифровање и аутентификацију између уређаја. ИКЕ користи асиметричне алгоритме шифровања како би се осигурала сигурност процеса трговања прекидачима.

<Х3> Ипсец предности

<п> ИПсец нуди неколико користи за сигурност интернет комуникације:

<ул>
<ЛИ> <стронг> Поверљивост: Пренос података су шифровани, осигуравајући да им само овлашћени примаоци могу да им приступе.
<ЛИ> <стронг> интегритет: ИПСЕЦ проверава да ли су подаци промењени током преноса, осигуравајући да прималац достигне тачно како су послани.
<ЛИ> <стронг> аутентификација: ИПСЕЦ осигурава идентитет уређаја који су укључени у комуникацију, избегавајући нападе фалсификовања.
<ЛИ> <стронг> Заштита напада: ИПСЕЦ штити од напада као што су пресретање, руковање и фалсификат података.

<табле>
<тхеад>
<Тр>
<Хх> Протокол
<Хх> Опис


<тди>
<Тр>
<ТД> ЕСП
<ТД> Одговорна за шифровање пренесених података.

<Тр>
<ТД> АХ
<ТД> гарантује аутентичност и интегритет информација.

<Тр>
<ТД> Ике
<ТД> Протокол који се користи за успостављање кључева за шифровање и аутентификацију.


<а хреф = дува <Ифраме срц = "хттпс: //ввв.иоутубе.цом/ембед/дкв4в9вгкцк">