Сефардијски Јевреји Шта је

<Х1> Сефарде Јевреји: Шта је то?

<п> Седарични Јевреји су етничка и верска група која је настала у Иберијском полуострву, посебно у Португалу и Шпанији. Они су потомци Јевреја који су протерани из ових земаља током шпанске и португалске инквизиције у 15. и 16. веку.

<Х2> Порекло и историја

<п> Седарични Јевреји имају богату и сложену причу која потиче на средњи век. Током овог периода, Иберијско полуострво је био живи центар између Јевреја, хришћана и муслимана. Међутим, уз пораст хришћанске моћи и инквизиције, сефардијски Јевреји су прогонили и приморани да претвори у хришћанство или да напусте регион.

<п> Многи сефардијски Јевреји су изабрали да се претвори у хришћанство, али потајно је наставио да практикују своју јеврејску веру. Ови Јевреји се претвара, такође познати и као “Марранос” или “нови хришћани”, суочили се са интензивном будном инквизицијом, што је настојало да идентификује и казни онима који су практиковали јудаизам у тајности.

Поред тога, многи сефардски Јевреји одлучили су да напусте Иберијско полуоток и насељавају се у другим земљама, као што је Холандија, Енглеска, Француска, Италија, Турска и Мароко. Ова сефардска дијаспора ширила је културу, језик и јеврејска традиција широм света.

<Х2> Културне карактеристике

Сефардти Јевреји имају богату и разнолику културу, под утицајем различитих региона у којима су се успоставили у вековима. Они су сачували рогуални језик, варијанту средњовековног шпанског језика, које до данас говоре неке сефардске заједнице.

<п> Седамска кухиња је такође важан део сефардске културе, са традиционалним јелима као што су “Цод пастел” и “сефардска паприка”. Поред тога, сефардска музика и плес су познати по својој јединственој мелодији и ритму.

<Х2> Очување сефардског идентитета

<п> Седамски идентитет је очуван у вековима кроз усмени пренос верских традиција, прича и пракси. Поред тога, многе сефардске заједнице бориле су се да држе рогуан језик живи и промовишу сеффардску културу путем фестивала, догађајима и организацијама у заједници.

<П> Недавно је било обновљено интересовање за сефардску културу, а много људи који желе да се поново повежу са својим сефардским коријенима генеалошким истраживањима, путовања до историјског места и учешће у сефардском културном догађају.

<Х3> Закључак

<п> Седарични Јевреји су етничка и верска група са богатом и сложеном историјом. Упркос прогон и протеривању, они су се суочили са вековима, они су успели да сачувају свој културни и религијски идентитет. Данас се сефардијски Јевреји и даље доприносе културној и верској разноликости света.