Правно дете

<Х1> Важност закона за заштиту деце

<п> Дечија заштита је изузетно важна тема у нашем друштву. Да би се осигурало да се очувају права и добробит малишана, постоји неколико закона који имају за циљ да обезбеде њихову сигурност, здравство и правилан развој.

<Х2> Бразилски правни и дечја права

<п> У Бразилу, савезни устав из 1988. утврђује да деца подлежу правима и морају бити заштићене од било ког облика занемаривања, дискриминације, експлоатације, насиља, суровости и угњетавања. Поред тога, статут детета и адолесцената (ЕЦА), проглашен 1990. године, један је од најважнијих закона када је у питању заштита дечијих права.

<п> ЕЦА утврђује основна права, као што је право на живот, здравље, храну, образовање, слободно време, породицу и живот у заједници, култури, достојанство, поштовање, слободу и заштиту од било ког облика насиља или експлоатације. Поред тога, Статут такође предвиђа мере заштите, као што су институционални пријем и психосоцијалну подршку.

<Х3> Важност спровођења закона

<п> Упркос постојању закона чији је циљ заштита деце, од суштинског је значаја за ефикасно примењивање. Инспекција и усаглашеност са правилима су од суштинског значаја за осигуравање да се дечија права поштују и да могу расти у сигурном и здравом окружењу.

<п> Поред тога, важно је да се друштво у целини бави заштитом деце. Извештавање случајева насиља, непажње или било који облик кршења права о дечјим правима је одговорност свих. Свест и образовање је такође основно за спречавање ризичних ситуација и осигурати потпуни развој деце.

<Х2> Закључак

<п> Дечија заштита је дужност свих. Постојање закона који гарантују своја права је важан корак, али ови закони се морају применити и поштовати. Друштво у целини треба да се мобилише како би се осигурало да деца расту у сигурном, здравом и погодном окружењу.

<П> Референце:

<О ол>
<ли> <а хреф = "хттпс: //ввв.планалто.гов.бр/ццивил_03/цонституицао/цонституицао.хтм "> Савезни устав
<ЛИ> <а хреф = "хттп: //ввв.планалто.гов.бр/ццивил_03/леис/л8069.хтм"> Статут детета и адолесцента