Који је новац из Енглеске

<Х1> Шта је новац из Енглеске?

<П> Званична валута Енглеске је Стерлинг Фунт (£), која је такође валута која се користи у осталим земљама у Великој Британији, као што су Шкотска, Велс и Северна Ирска. Вага Стерина је једна од најстаријих кованица на свету и има дугу историју глобалне употребе и утицаја.

<Х2> Порекло и историја фунта Стерлинг

<п> Стерлинг фунта има своје порекло у древној римској валути познатој као Ваге, која је била сребрна јединица за масе. Током средњег века, фунта Стерлинг постала је званична валута Енглеске и коришћена је као средство за резерват размене и вредности.

<п> Стерлинг Фунт је у тринаестом веку стекао своје тренутно име, када је сребро коване кованице био високог квалитета и дошао је из мина Стерлинг, смештен у Немачкој. Реч “стерлинг” произлази из термина “стерлин”, што значи “малу звезда” на италијанском језику, позивајући се на ознаку квалитета у сребрним новчићима.

<Х2> Карактеристике Стерлинг Фулл-а

<п> Поунд Стерлинг је децимална валута, подељена на 100 пенија. Циркулационе кованице су тренутно 1 пени, 2 пенија, 5 пенија, 10 пенија, 20 пенија, 50 пенија, £ 1 и £ 2. Напомене у оптицају су 5, £ 10, £ 20 и £ 50.

<п> Стерлинг фунта је једна од најцењенијих валута у свету и широко је прихваћена у међународним трансакцијама. Поред тога, Банцо Да Енглеска одговорна је за издавање и контролу валуте, осигуравајући његову стабилност и сигурност.

<Х2> Употреба Стерлинг Фулл-а испред Енглеске

<п> Поред тога што је званична валута Енглеске, фунта Стерлинг користи се у осталим земљама у Великој Британији, као што су Шкотска, Велс и Северна Ирска. Међутим, свака земља има своје банковне белешке које издају регионалне централне банке.

<П> Иако није део еурозоне, фунта Стерлинг широко прихваћен у многим земљама широм света, посебно у туристичким дестинацијама и међународним пословним трансакцијама.

<Х2> Коначна разматрања

<п> Вага Стерлинг је званична валута Енглеске и других земаља у Великој Британији. Дугом историјом и репутацијом стабилности, Стерлинг Фунти је једна од најцењенијих валута на свету и широко је прихваћена у међународним трансакцијама.

<п> Ако планирате путовање у Енглеску или земљу у Великој Британији, важно је да будете упознати са фунтом фунте и њеним карактеристикама, да олакшате ваше трансакције и избегнете изненађења.

<п> Надам се да ће овај чланак појаснити ваша питања о новцу у Енглеској. Ако имате више питања, не устручавајте се да радите даљње истраживање или консултујте поуздане изворе.