Најбоља храна за црево

<Х1> Најбоља храна за црево

<п> црево је основни орган за правилно функционисање нашег тела. Поред тога што је одговоран за апсорпцију хранљивих материја, такође игра важну улогу у имунолошког система. Стога је неопходно да се брине о цревном здрављу и један од начина да се то уради је кроз храну.

<Х2> Фибер -рицх Фоодс

<п> Влакна су од суштинског значаја за правилно функционисање црева, јер помажу у регулисаном транзиту и спречавају опстипацију. Неколико влакана -рицх храна су:

<О ол>
<ЛИ> <стронг> Воће: јабука, крушка, наранџаста, шљива;
<ЛИ> <стронг> Поврће: броколи, карфиол, шаргарепа;
<ЛИ> <стронг> зрнате: зоб, куиноа, лане;
<ЛИ> <стронг> пасуљ и леће;
<ЛИ> <стронг> цела зрна: браон пиринач, хлеб за велемено;

<Х2> Пробиотици

<п> Пробиотици су живи микроорганизми који помажу у равнотежи цревне флоре. Могу се наћи у храни као што су:

<ул>
<ЛИ> <стронг> природни јогурт;
<ЛИ> <стронг> кефир;
<ЛИ> <стронг> залиха;
<ЛИ> <стронг> Комбуцха;
<ЛИ> <стронг> мисо;

<Х2> вода

<п> Правилни унос воде је такође пресудан за цревно здравље. Вода помаже ублажити измете и олакшава цревни транзит. Препоручује се пити најмање 2 литре воде дневно.

<Х2> Избегавајте прерађену храну

<п> Обрађена храна као што су соде, грицкалице и брза храна може оштетити цревно здравље. Богате су засићеним мастима, шећерима и хемијским адитивима, што може проузроковати упалу у цревима и нарушавању хранљивих материја.

<Х3> Закључак

<П> За одржавање здравог црева, важно је укључити влакно -рицх и пробиотичку храну у исхрани, као и пити пуно воде. Избегавање прерађене хране је такође неопходно. Пазите на своје црево здравље и уживајте у здравом животу!