моја мачка ме огребала шта да радим

<Х1> Моја мачка ме огребала: Шта да радим?

<П> Имати мачку као кућног љубимца је дивно искуство. Ове мачке су дивне, независне и пуне личности. Међутим, понекад нас могу случајно огребати током игре или када се осећају угроженим. Ако вас је огребала ваша мачка, ево неких савета о томе шта да радите:

<Х2> 1. Оперите повреде
<п> Једном када се огребате, одмах оперите рану сапуном и водом. Ово ће помоћи у уклањању било које прљавштине или бактерије које могу бити присутне.

<Х2> 2 Нанесите антисептички
<п> Након прања повреде примените антисептик да бисте спречили инфекције. Можете да користите одређени производ за овај или једноставно 70% алкохола.

<Х2> 3. Покријте повреду
<п> Ако је огреботина дубока или крвари, прекријте га стерилним завојем или чистом газом. Ово ће вам помоћи да заштитите рану и спречи га од прљавштине између ње.

<Х2> 4. Придржавајте се знакова инфекције
<п> Након огреботине, важно је бити свестан било којег знака инфекције. Ако повреда постане црвена, натечена, болна или ако постоји гној, одмах потражите лекара.

<Х2> 5 Избегавајте гребање или иритацију повреде
<п> Иако је примамљиво да огребају рану, избегавајте то. Гребарање може да погоршава ситуацију и повећа ризик од инфекције. Такође, избегавајте излагање повреде прљавштине или досадних супстанци.

<Х2> 6 Држите мачје нокте подрезане
<п> Да бисте избегли будуће огреботине, важно је држати мачјег ноктију. То можете да урадите код куће са секом за нокте специфичне за мачке или га однесете ветеринару да изврши поступак.

<Х2> 7. Придржавајте се понашања ваше мачке
Ако се ваша мачка огреба често или агресивно, важно је посматрати његово понашање. Можда ће бити потребно тражити смернице од стручњака за ветеринаре или мачке.

<Х2> 8. Играјте сигурно
<п> Током игара са вашом мачком избегавајте нагли или агресивни покрети који вас могу уплашити. Користите одговарајуће играчке и љубазно комуницирати да бисте избегли случајно огреботине.

<Х2> 9. Будите мирни
<п> Ако вас мачка огребате, будите мирни. Мачке су осетљиве животиње и могу да виде када смо наглашени или уплашени. Одржавајте миран став како би се спречило да се мачка осећа угрожено.

<П> Пратите ове савете, можете се правилно побринути за огреботину коју је проузроковала ваша мачка. Имајте на уму да ако је повреда озбиљна или ако имате забринутост, увек је боље потражити лекарске савете да бисте добили професионалне смернице.