Шта је хормон ослобођен када вежбамо

<Х1> Хормон је пуштен када вежбамо

<п> Када вежбамо, наше тело пролази кроз различите реакције и адаптације. Једна од ових реакција је ослобађање хормона, хемикалија које производи наше тело које обављају важне функције у различитим областима нашег тела.

<Х2> Хормон вежбања: Ендорфин

<п> Један од најпознатијих хормона и повезан са вежбањем је ендорфин. Ендорфин је неуротрансмиттер произведен од централног нервног система и има функцију ослобађања бола и промовисање осећаја благостања и задовољства.

<п> Када вежбамо, посебно у аеробним активностима умереног до високог интензитета, наше тело ослобађа ендорфину. Ово издање долази као одговор од тела на физички стрес узрокован вежбањем и има за циљ да смањи осећај боли и промовишу осећај еуфорије и опуштања.

<Х3> Остали хормони објављени током вежбања

<п> Поред ендорфина, и други хормони се такође ослобађају током вежбања. Међу њима можемо истакнути:

<ул>
<ЛИ> <стронг> адреналин: хормон одговоран за повећање откуцаја срца, крвног притиска и доступности енергије у тело;
<ЛИ> <стронг> норадреналин: хормон који делује као неуротрансмитер и повезан је са стањем упозорења и одговор на стрес;
<ЛИ> <стронг> допамин: хормон повезан са задовољством, мотивацијом и осећајем награде;
<ЛИ> <стронг> серотонин: хормон који регулише расположење, спавање и апетит;
<ЛИ> <стронг> кортизол: хормон стреса, ослобођен као одговор на физички напор и помаже у мобилизацији енергије у тело.

<п> Ови хормони играју важне улоге током вежбања, помажући регулисању метаболизма, повећати физичко и ментално расположење, побољшати расположење и промовисати осећај благостања.

<Х2> Важност физичке вежбе за здравље

<п> Редовна вежба има низ здравствених накнада. Поред ослобађања хормона који промовишу благостање, вежба помаже у контроли телесне тежине, ојачати мишиће и кости, побољшати кардиоваскуларни капацитет, смањити ризик од хроничних болести као што су дијабетес и хипертензија и побољшати квалитет спавања.

<п> Важно је напоменути да свака особа може имати другачији хормонски одговор на вежбање и да се ослобађање хормона може варирати у зависности од интензитета и трајања обуке, врсти извршене вежбе и појединачне карактеристике сваке особе. / П>

Стога, ако тражите здравији и уравнотеженији живот, обавезно укључите редовну вежбу у своју рутину. Поред свих користи за тело и ума, такође ћете подстицати ослобађање хормона који промовишу добробит и осећај среће.