У египатској слици испод наведеног броја је истакнут

У екипатској слици испод, истакнути број је 5.

<Х1> Египатска фигура и њени бројеви

<п> Египатски математика је један од најстаријих облика познатог математике. Египћани су развили јединствени нумерички систем који су користили симболе за представљање бројева. У овом систему сваки број је представљен комбинацијом симбола.

<Х2> Египатски симболи

<п> Египатски симболи су састављени од хоризонталних и вертикалних потеза, што је представљало јединице. Број 1 је представљен вертикалним трагом, бројем 10 хоризонталним можданим ударом и бројем 100 до вертикалног трага са куком на врх.

<П> да представља веће бројеве, Египћани су користили комбинацију ових симбола. На пример, број 5 је представљен хоризонталним потезом са вертикалним трагом у суседству. Број 15 је представљен хоризонталним трагом са вертикалним трагом поред њега и хоризонтални ход изнад.

<Х3> Египатска фигура

<п> Египатска фигура у наставку показује пример како су били заступљени бројеви. На овој слици, наглашен број је 5. Можемо то препознати присуство хоризонталног трага са вертикалним трагом поред ње.

<табле>
<тхеад>
<Тр>
<Хх> Број
<Хх> Симбол


<тди>
<Тр>
<ТД> 1
<ТД> <Спан> |

<Тр>
<ТД> 5
<ТД> <Спан> – |

<Тр>
<ТД> 10
<ТД> <Спан> –

<Тр>
<ТД> 15
<ТД> <Спан> – | –

<Тр>
<ТД> 100
<ТД> <спан> | _


Занимљиво је напоменути како су Египћани развили нумерички систем толико различити од онога што смо данас навикли. Овај облик приказивања бројева показује како се математика може прилагодити и развити током времена.

<п> Надам се да сте уживали у учењу мало више о египатским бројевима и како су били заступљени. Ако имате било каквих питања или желите да знате више о томе, оставите свој коментар испод.

<а хреф = "# тепо"> Назад на врх