У Грчкој је превладао начин производње

<Х1> Начин производње у древној Грчкој

<Х2> Увод
<п> Познато је да је древна Грчка колеблика демократије и његов велики допринос филозофији, умјетности и науци. Међутим, да разуме грчко друштво, важно је анализирати начин производње који је у то време превладавао.

<Х2> Начин производње у древној Грчкој
У периоду древне Грчке, превлашени начин производње био је режим производње робовски. То значи да је грчка економија заснована на ропству, где је класа робова радила на подршци владајуће класе.

<Х3> Грчко друштво
<п> Грчко друштво је било подељено на три главне класе: бесплатни грађани, метрецима и робовима. Слободни грађани били су мушкарци рођени у Атини и имали политичка права. Метеци су били странци који су живели у Атини и нису имали политичка права. Робови су сматрани имовином и нису имали право.

<Х3> Грчка економија
<п> Грчка економија је заснована углавном на пољопривреди и трговини. Робови су били одговорни за рад на земљи слободних грађана, производећи храну и друге пољопривредне производе. Поред тога, поморска трговина била је важна економска активност у древној Грчкој.

<Х2> Утицај начина производње на грчкој култури
<п> Режим производње робовски утицај имао је велики утицај на грчку културу. Ропила је дозволила бесплатним грађанима да слободно време посвете политици, филозофији, уметности и спорту. То је резултирало невиђеним културним цветањем у историји.

<Х2> Закључак
<п> Начин производње робова био је главни економски систем у древној Грчкој. Упркос друштвеним неједнакостима, овај начин производње имао је значајан утицај на грчку културу и доприносе да је ова цивилизација оставила човечанству.