Појмови уставног закона основних принципа

<Х1> Постављање уставног закона основних принципа

<Х2> Увод
<п> Уставни закон је област права која проучава организацију и функционисање државе, као и права и дужности грађана. У овом блогу ћемо се бавити појмовима уставног закона основних принципа, који су вредности и смернице које воде тумачење и примену Устава.

<Х2> Основни принципи
<п> Темељни принципи су темељи правног система земље. Они су предвиђени на почетку устава и од великог су значаја у тумачењу других уставних норми. Неки од главних основних принципа су:

<О ол>
<ЛИ> <стронг> Принцип суверенитета: Успостављају да напајање потиче од народа и врши се у његово име.
<ЛИ> <стронг> Принцип Републике: Дефинише да је Бразил република, односно политички режим у којем шеф државе бирају људи.
<ЛИ> <стронг> Принцип људског достојанства: Осигурава да се сви људи требају третирати с поштовањем и достојанством.
<ЛИ> <стронг> Принцип држављанства: Осигурава права и дужности грађана, као и активно учешће у политичком животу земље.

<Х2> Примена основних принципа
<п> Темељни принципи се користе као параметри за интерпретацију и примену других уставних норми. Они служе као водичи за судије и друге правне операторе у одлучивању. Поред тога, темељни принципи се такође користе као правни аргументи у случајевима сукоба норми или законодавних празнина.

<Х2> Закључак
<п> Темељни принципи су основни елементи уставног права. Они представљају вредности и смернице које воде интерпретацију и примену Устава. Битно је знати и разумети ове принципе за тачно разумевање правног система земље.