Алиениста: Резиме

<Х1> Алиениста: Резиме

<Х2> Увод
<п> Алиениста је књижевни рад који је написао Мацхадо де Ассис, један од највећих бразилских писаца. Објављено 1882. године, књига се бави темама као што су лудило и разлог, користећи ангажовање и иронирати наратив.

<Х2> ПЛИ
<п> Прича се одвија у граду Итагуаи, где је др Симао Бацамарте, познати лекар, одлучује да отвори хоспицију да третира ментално болесни. Верује да наука може да излечи било какву било какву врсту лудила и интензивно је посвећена својим студијама.

<п> У почетку, хоспиција је дочекала становништво, која верује да др Бацамарте ради важан посао. Међутим, временом, почиње да хоспитарише све више и више људи, укључујући појединце који немају знак лудила.

<п> Ово генерише побуне у граду, а људи почињу да доводе у питање лекаре. Др Бацамарте, заузврат остаје чврст у својим пресудама и вјерује да му најбоље ради за друштво.

<Х2> Закључак
Алиеничар је посао који нас омета размишљање о границама разума и лудила. Мацхадо де Ассис користи иронију да критикује друштво времена и покаже како потрага за знањем може довести до неочекиваних последица.

<п> Ако волите приче које мешају хумор и друштвене критике, алиеничар је незаконито читање. Уживајте у томе да се упустите у овај класик бразилске књижевности!