Шта узрокује недостатак калијума

<Х1> Шта узрокује недостатак калијума?

Калијум је суштински минерал за правилно функционисање нашег тела. Игра важну улогу у регулисању откуцаја срца, функције мишића и одржавање равнотеже течности у телу. Недостатак калијума, такође познат као хипокалемија, може имати неколико узрока.

<Х2> Неадекватна храна

<п> Један од главних узрока недостатка калијума је неадекватна исхрана. Недостатак овог минерала може се појавити када не конзумирамо калијум -рихну храну као што су банане, наранџе, авокадос, кромпир, пасуљ и шпинат.

<Х2> Употреба одређених лекова

<п> Неки лекови могу ометати апсорпцију или излучивање калијума од стране тела, што доводи до њиховог недостатка. Диуретици, лаксативи, кортикостероиди и неки антибиотици су примери лекова који могу проузроковати недостатак калијума.

<Х2> Кентесс Проблеми

<п> Кентенсе проблеми, као што су хронична болест бубрега, може довести до недостатка калијума. То је зато што су бубрези одговорни за регулисање нивоа овог минерала у телу. Када бубрези не раде правилно, може доћи до прекомерног излучивања калијума кроз урин.

<Х2> Прекомерни губитак течности

<п> Превелики губитак течности, било повраћањем, пролив, интензивно знојење или злостављање диуретика, може довести до недостатка калијума. То је зато што се калијум елиминише заједно са телесним течностима.

<Х2> Гастроинтестиналне болести

<п> Неке гастроинтестиналне болести, као што су Црохнов болест и улцерозни колитис, могу ометати апсорпцију калијума у ​​цревима, што доводи до њиховог недостатка.

<Х2> Симптоми недостатка калијума

<п> Симптоми недостатка калијума могу се разликовати од особе до особе, али неке од најчешћих слабост мишића, умора, грчеве, трнце, срчане палпитације и високи крвни притисак.

<п> Важно је напоменути да недостатак калијума може дијагностиковати крвне тестове и да лечење треба водити лекар. У тешким случајевима се могу користити додаци калијум.

<п> Стога је да се избегне недостатак калијума, од суштинског је значаја за одржавање уравнотежене исхране, богате изворима хране овог минерала и тражи медицинску савету у случају симптома или сумњи.