Шта изазива нетолеранцију на лактозу

<Х1> Шта узрокује нетолеранцију на лактозу?

<п> Нетолеранција лактозе је стање у којем тело не може правилно варирати лактозу, шећер који се налази у млецима и млечним производима. То је због недостатка или недостатка лактазе ензима, одговоран за ломљење лактозе у мањим молекулама које тело може да апсорбује.

<Х2> Симптоми нетолеранције лактозе

<п> Симптоми нетолеранције на лактозу могу се разликовати од особе до особе, али обично укључују:

<ул>
<ЛИ> Болови у трбуху
<ли> отеклина на отеклинику
<ЛИ> гасови
<ЛИ> Диареја

<п> Ови симптоми се јављају јер не пробављана лактоза одлази у дебело црево, где је ферментирала бактерије, изазивајући нелагоду и иритацију.

<Х2> Узроци нетолеранције на лактозу

<п> Нетолеранција на лактозу може бити узрокована различитим факторима, укључујући:

<О ол>
<ЛИ> Примарни недостатак лактазе: догађа се када тело природно смањује производњу лактазе након детињства.
<ЛИ> Средња нетолеранција на лактозу: догађа се због оштећења на цветови за малим цревима, као што су целијакија или гастроентеритис.
<ЛИ> Конгенитална нетолеранција лактозе: То је ретко стање у којем се беба роди без способности да производи лактазу.

<п> Поред ових узрока, нетолеранција лактозе такође може бити резултат генетских услова, као што је синдром иритабилног црева или стечена током свих болести или медицинских третмана.

<Х2> Дијагноза и лечење

<п> Дијагноза нетолеранције на лактозу се обично врши путем тестова нетолеранције на лактозу, као што су тест толеранције на лактозу или испитивање хидрогена. Ако је дијагноза потврђена, третман укључује ограничење или смањење потрошње хране и пића који садрже лактозу.

<п> Постоје и производи доступни на тржишту, као што су ензими лактазе, који се могу узети пре оброка да помогну варењем лактозе. Важно је да се консултујете са лекаром или нутриционистом за адекватне смернице о прехрамбеној и лактозу нетолеранције.

<Х3> Закључак

<п> Нетолеранција лактозе је заједничко стање које утиче на многе људе широм света. Проузрокован је недостатком или недостатком ензима лактазе, одговоран за варење лактозе. Симптоми могу варирати, али обично укључују бол у трбуху, отицање, гасове и дијареју. Дијагноза је направљена кроз одређене тестове и лечење укључује ограничење потрошње лактозе. Консултације здравственог радника је пресудно за добијање адекватних смерница о исхрани и лечењу.