Шта изазива плућну емболију након операције

<Х1> Шта изазива плућну емболију након операције?

Плућна емболија је озбиљно стање које се јавља када се угрушка у крви у дубоком вену тела и прелази у плућа. Ово стање може бити фатално ако се не третира правилно. Хирургија је познати фактор ризика за развој плућне етолизма, али који су специфични узроци?

<Х2> Фактори ризика за плућну емболију након операције

<п> Постоји неколико фактора ризика који могу повећати вероватноћу да особа развија плућну емболија након операције. Неки од ових фактора укључују:

<О ол>
<ЛИ> <стронг> непокретност: након операције, пацијенти су уобичајени да би били имобилизовани током одређеног времена. Недостатак покрета може довести до формирања крвних угрушака.
<ЛИ> <стронг> васкуларна повреда: Током операције, крвне судове се могу оштетити, што повећава ризик од формирања угрушавања.
<ЛИ> <стронг> Дуготрајна хирургија Време: Дужа операција, то је већи ризик од плућне емболије.
<ЛИ> <стронг> Напредна старост: Старији људи имају повећан ризик од развоја плућне емболије након операције.
<ЛИ> <стронг> Историја плућне емболије: Људи који су већ имали плућну емболију у прошлости имају већи ризик да поново развијају стање након операције.

<Х2> Превенција и лечење плућне емболије након операције

<п> Спречавање плућне емболије након операције је од суштинског значаја за обезбеђивање сигурности пацијента. Неке методе превенције укључују:

<ул>
<ЛИ> <стронг> рано кретање: охрабрите пацијента да се креће што је пре могуће након операције како би се избегла формирање угрушаја.
<ЛИ> <стронг> Употреба чарапа за компресију: Чарапе са компресијом могу помоћи побољшању циркулације крви и спречити формирање угрушавања.
<ЛИ> <стронг> Антикоагуланска администрација: У неким случајевима, лекар може прописати антикоагуланске лекове да спречи формирање угрушавања.

Међутим, ако је плућни емболизам већ дошло, непосредни третман је пресудан. Неке методе лечења укључују:

<О ол>
<ЛИ> <Снажна> Антикоагуланска администрација: Антикоагуланси се често користе за растворење постојећег угрушаја и спречавање формирања нових угрушака.
<ЛИ> <стронг> тромболиза: у тешким случајевима, тромболизу се може извести да брже раствара клот.
<ЛИ> <стронг> Огрегирање уклањања угљеника: у екстремним ситуацијама, може се потребна операција за уклањање угрушања из плућа.

<Х3> Закључак

<п> Плућна емболија након операције је озбиљна компликација која се може догодити због неколико фактора ризика. Важно је да су пацијенти и здравствени радници свесни ових ризика и предузму превентивне мере за смањење вероватноће појаве. Поред тога, тренутно је неопходно да се осигура опоравак пацијента.

<п> Референце:

<О ол>
<ЛИ> <А а хреф = "хттпс: //ввв.маиоцлиниц.орг/дососеасес-цондитионтионс/пулмонари-сболизам/симпт-цаусес/СимптС-Цаусес/Сиц-20354647 "Таргет =" _бланк "> Маио клиничар-плућна емболизам / ли>
<ЛИ> <ЛИ> <а хреф = "хттпс: //ввв.хеалтхлине.цом/хеалтх/пулмонари-емболус#цаусес "Таргет =" _бланк "> Здрављива линија – плућна емболус