Шта узрокује недостатак витамина Б12 у телу

<Х1> Шта узрокује недостатак витамина Б12 у телу?

<п> Витамин Б12, такође познат као кобаламин, игра кључну улогу у правилном функционисању нашег тела. То је неопходно за производњу црвеног крвног ћелија, одржавање нервног система и синтезу ДНК. Међутим, недостатак овог витамина може се појавити из више разлога. У овом чланку ћемо истражити главне узроке недостатка витамина Б12 у телу.

<Х2> Неадекватна храна

<п> Један од главних узрока недостатка витамина Б12 је неадекватна храна. Витамин Б12 се углавном налази у животињској храни као што су месо, риба, јаја и млекара. Стога људи који слиједе строгу или веганску вегетаријанску исхрану су у већи ризик од развоја недостатка овог витамина. Поред тога, старији и људи са проблемима у апсорпцији у цревима могу такође имати потешкоћа у добијању довољно витамина Б12 кроз храну.

<Х2> Проблеми у апсорпцији

<п> Још један уобичајени узрок недостатка витамина Б12 у телу је проблем у апсорпцији. Витамин Б12 се апсорбује у танком цревима, уз помоћ протеина који се зове својствени фактор. Неки медицински услови, попут Црохнове болести, целијакија и атрофични гастритис могу утицати на производњу или функцију унутрашњих фактора, што отежава апсорпцију витамина Б12. Поред тога, стомачно или хитнерине у цревима такође могу ометати апсорпцију овог витамина.

<Х2> Пернициоус Анемија

<п> Пернициоус Анемија је услов у којем тело не може да унесе правилно да апсорбује витамин Б12. Јавља се када имуни систем нападне желучке ћелије које производе интринзичан фактор. Ово стање је чешће код старијих људи и може довести до симптома као што су умор, слабост, недостатак даха и трнце у рукама и ногама.

<Х2> Употреба лекова

<п> Неки лекови могу ометати апсорпцију или метаболизам витамина Б12. На пример, лекови од гастроезофагеака, попут омепразола, могу смањити производњу желучаних киселина, утјечући на ослобађање интринзичног фактора и апсорпцију витамина Б12. Поред тога, лекови за дијабетес, као што је метформин, такође се може ометати апсорпцију овог витамина.

<Х2> Закључак

<п> Недостатак витамина Б12 у телу може проузроковати неколико фактора, као што је неадекватна исхрана, проблема са апсорпцијом, парнициозну анемију и употребу дроге. Важно је бити свјестан симптома недостатка витамина Б12, попут умора, слабости, недостатка даха и трнце и потражили медицинску савјету ако је потребно. Рана дијагноза и правилан третман су од суштинског значаја за спречавање компликација и обезбеђивање здравља тела.