Шта изазива трбушну килу

<Х1> Шта узрокује трбушну килу?

<п> Абдоминална кила је услов у коме се појаљавају избочење ткива или органа слабост или отварањем у трбушном зиду. Ово стање може проузроковати неколико фактора, укључујући:

<Х2> Фактори ризика

<п> Постоје неки фактори ризика који могу повећати вероватноћу да развијају трбушну килу. Ови фактори укључују:

<ул>
<ЛИ> Напредна старост
<ЛИ> Гојазност
<ЛИ> Трудноћа
<ЛИ> Пушење
<ЛИ> Превелики физички напор
<ЛИ> Хронични кашаљ
<ЛИ> Цхрониц Цонстипација

<Х2> Уобичајени узроци

<п> Абдоминалне херније могу бити узроковани различитим условима и ситуацијама. Неки примери укључују:

<Х3> Ингуинална хернија

<п> Ингуинална кила је најчешћи облик трбушне киле и јавља се када део танког црева стрши кроз слабост у доњем трбушном зиду. Ово стање је чешћи код мушкараца и може да га узрокује генетски фактори, старење, прекомерни физички напор и гојазност.

<Х3> УМБИЛАЦИЧКИХ ХЕРНИА

Пупчана кила се јавља када се део малог црева или трбушних масти стрши кроз слабост у региону пупка. Ово стање је чешће у превременим бебама и женама које су имале децу.

<Х3> Инцизициони хернија

Инцизициона кила се јавља када се део танког црева или трбушњака стрши кроз предњи хируршки рез. Ово стање се може догодити након операције трбуха и повезан је са слабошћу на ожиљку.

<Х2> Превенција и лечење

<п> Спречавање трбушне херније укључује усвајање здравих навика, као што је одржавање одговарајуће тежине, избегавајући пушење, избегавајући прекомјерни физички напор и лечење услова који могу повећати притисак трбуха као што је хронична опстипација.

<П> Лечење трбушне киле обично укључује операцију да поправи слабост у трбушном зиду и замените тканину или поднели орган. Врста операције зависи од величине и локације херније, као и здравствене услове пацијента.

<п> Важно је да се консултујете са лекаром ако сумњате на абдоминалну килу, јер само један здравствени радник може прецизну дијагнозу прецизирати и препоручити правилно лечење.