Шта узрокује полиартралгију

<Х1> Шта узрокује полиартралгију?

Полиартралгиа је стање које карактерише бол у различитим зглобовима тела. Овај бол може проузроковати различите факторе, а важно је идентификовати разлог за правилно лечење. У овом чланку ћемо истражити неке могуће узроке полиартралгије.

<Х2> Реуматске болести

<п> Један од главних узрока полиартралгије је реуматске болести као што су реуматоидни артритис, остеоартритис и гихт. Ови услови утичу на зглобове и могу проузроковати упалу, бол и укоченост.

<Х3> Реуматоидни артритис

<п> Реуматоидни артритис је аутоимуна болест која изазива хроничну упалу заједничке. Истовремено може утицати на различите зглобове, изазивајући полиартралгију. Поред бола, реуматоидни артритис може такође изазвати отеклину, црвенило и јутарњу укоченост.

<Х3> остеоартритис

<п> остеоартритис је дегенеративна зглобна болест која се јавља због хабања хрскавице. Чешће је код старијих људи и може изазвати полиартралгију, посебно у зглобовима колена, кукова и руку.

<Х3> Гота

<п> Гит је облик артритиса који се јавља због накупљања мокраћне киселине у зглобовима. Обично утиче на ножни прст, али такође може изазвати полиартралгију у другим спојевима.

<Х2> Инфекције

<п> Неке инфекције могу изазвати полиартралгију, као што је Цхикунгуниа грозница, лимена болест и вирусни хепатитис. Ове инфекције могу довести до запаљења заједнице и изазвати широко распрострањено бол.

<Х2> Остали узроци

Поред реуматских болести и инфекција, постоје и други мање уобичајени узроци полиартралгије, као што су фибромијалгија, Сјогрен-ов синдром и саркоидоза. Ови услови такође могу изазвати широку бол у зглобовима.

<п> Важно је да се консултујете са лекаром за одговарајућу дијагнозу полиартралгије. Лечење ће зависити од основног узрока и може укључивати лекове, физиотерапију и промене животног стила.

<п> Надамо се да је овај чланак помогао да разјасни неке од могућих узрока полиартралгије. Ако се суочите са овим проблемом, будите сигурни да потражите медицинску помоћ за правилно лечење.