Шта јести када покрене зуб мудрости

<Х1> Шта јести када је зуб мудрост

<Х2> Увод
<П> Претварање зуба мудрости може бити непријатно и болно искуство. Поред постоперативне неге коју препоручује стоматолог, такође је важно обратити пажњу на храну током првих дана након екстракције. На овом блогу ћемо говорити о препорученој храни да се током овог периода конзумира и како могу помоћи у опоравку.

<Х2> мекана храна
<п> Након вађења зуба мудрости, уобичајено је имати потешкоће са жвакањем чврсте хране. Стога се препоручује одлучно за меку храну која не захтева много напора у жвакању. Неки примери су:

<ул>
<ЛИ> ПУРЕ ДЕ КРАТАТО
<ЛИ> супе и јухе
<ЛИ> Јогурт
<ЛИ> Гелатин
<ЛИ> Пудинг

<Х2> Хладна храна
<п> Хладна храна може помоћи у смањењу отеклина и ублажити бол након вађења зуба мудрости. Одлучите се за храну као што су сладолед, попсицлес и хладни смоотхие. Избегавајте топлу храну јер могу повећати нелагодност и осетљивост у региону.

<Х2> Храна са храњивом храњивом храни
<П> Иако је неопходно да се избегне тврда и топла храну, важно је одржавати исхрану хранљивих састојака и помоћи у опоравку. Неке препоручене хране су:

<ул>
<ЛИ> Природни сокови
<ли> згужване или пире плодове
<ЛИ> Поврћане супе
<ЛИ> Мекани протеини, као што су умућене јаја или куване рибе

<Х2> Избегавајте храну која може нарушити исцељење
<п> Неку храну треба избегавати током првих дана након екстракције зуба мудрости, јер могу да наруше исцељење и изазове компликације. Они су:

<ул>
<ЛИ> Тврда храна као што су тост и хрскави колачићи
<ЛИ> Лепљива храна као што су карамеле и гуме
<ли> кисела храна као што су сода и цитрусни сокови
<ЛИ> Народна храна као што су зачињене сосеве

<Х2> Закључак
<п> Правилно храњење након вађења зуба мудрости је неопходно за бржи и тирнији опоравак. Одлучите се за меку, хладну и хранљиву храну -Рицх храну, избегавајући оне који могу поткопати исцељење. Не заборавите да пратите препоруке за стоматологу и, ако имате сумње, обратите се професионалном.