Шта од камена у жучној кесици

<Х1> Шта узрокује зупчани камен?
<п> Камен у жучној кеси, познат је и као жучи израчунавање, заједничко је стање које погађа милионе људи широм света. Ови камење се формирају у жучној кеси, орган који се налази испод јетре и може изазвати болне и непријатне симптоме.

<Х2> Узроци жучног камена
<п> Формирање жучних врећица настаје када постоји неравнотежа у супстанцама присутним у жучи, течност произведена јетром да помогне са варењем масти. Неки фактори који могу допринети развоју жучних камелова укључују:

<ул>
<ЛИ> Дијета богата мастима и холестеролом
<ЛИ> Гојазност
<ЛИ> Брзи губитак тежине
<ЛИ> Трудноћа
<ЛИ> Породична историја Галлбладдер Стоне
<ЛИ> Старост више од 40 година
<ЛИ> Женско

<п> Ови фактори могу довести до акумулације холестерола или билирубина у жучи, формирајући мале камење које могу временом расти.

<Х2> Симптоми ГаллБладдер Стоне
<п> Није неуобичајено да људи имају жучне каменце и немају симптоме. Међутим, када жуч прорачуни узрокују опструкцију жучних канала, симптоми као што су: могу се појавити, можда ће бити

<ул>
<ЛИ> Интензивни болови у трбуху, посебно након јела масну храну
<ли> Бол на десној страни абдомена
<ли> Бол у леђима између рамена
<ЛИ> Мучнина и повраћање
<ЛИ> Абдоминална отеклина

<п> Ако имате ове симптоме, важно је потражити лекарску помоћ за одговарајућу дијагнозу.

<Х2> Галл камена лечења
<п> Лечење камена жучних плодова може се разликовати у зависности од симптома и тежине стања. У асимптотским случајевима лекар може препоручити само редовно праћење. Међутим, ако су симптоми чести и озбиљни, може се потребно уклањање жучних врећица, познато као холецистектомија.

<п> холецистектомија се може извести кроз отворену или лапароскопску хирургију и укључује уклањање жучних плодова. Након операције, жуч ће и даље бити произведен јетром и биће усмерен директно на танко црево, а да не прође кроз жуч.

<Х2> Превенција Галл Стоне
<п> Иако није увек могуће спречити жучне калете у жучноници, неке мере могу помоћи у смањењу ризика, као што су:

<ул>
<ЛИ> Одржавајте здраву, ниску масну и холестеролну исхрану
<ЛИ> Одржавајте здраву тежину
<ли> Избегавајте брзи губитак тежине
<ли> Редовно вежбајте вежбајте

<П> Важно је запамтити да је сваки случај јединствен и неопходно је консултовати са лекаром за одговарајућу дијагнозу и лечење.