Који бог уједињени човек не одвоји стих

<Х1> Оно што је Бог ујединио, човек се не раздваја – стих

<п> Када је у питању брак и односе, често чујемо фразу “Оно што је Бог ујединио, човек се не раздваја.” Овај израз заснован је на библијском стиху који доноси снажну поруку о важности обавезе и уније за бракање.

<Х2> Стих

<п> Дотични стих се налази у књизи Матеја, Поглавље 19, Стих 6:

<Блоцккуоте>
<П> “Дакле, они више нису два, већ једно месо. Стога, оно што је Бог ујединио, човек се не раздваја.”

<п> Ове речи је Исус изговорио као одговор на питање фаризеја о разводу. Наглашавао је свјезницу брака и важност чувања матримонијалних гласова.

<Х2> Важност посвећености

<п> Овај стих нас подсећа да је брак света институција, коју је створио Бог и да се мора схватити озбиљно. Подсећа нас на важност међусобне посвећености, верности и поштовања у браку.

<п> Када се двоје људи окупљају у браку, постају једно месо, симболизује дубоку и нераздвојну унију које мора постојати између мужа и жене. Ова унија не би требало да се поквари због узалудних или путничких разлога.

<Х2> Улога човека

Стих такође наглашава човекову одговорност да одржи ову унију. Позван је да воли своју жену као Христу волео је Цркву, да буде духовни вођа и да се брине о вези на љупком и посвећеном начину.

<П> Важно је запамтити да ова одговорност није искључива мушкарцима, већ и женама. Оба супружника морају тежити да одржавају унија и траже међусобну срећу.

<Х2> Закључак

<п> Стих “Оно што је Бог ујединио, човек се не раздваја” подсећа нас на важност посвећености и јединства у браку. Он нас охрабрује да цени и води рачуна о брачном односу, увек тражити хармонију и међусобну срећу.

<п> Мај да се увек сећамо ових речи и тражимо Божју оријентацију у нашим везама како бисмо могли да уживамо у благословљеном и трајном браку.