Основна принципа Арт 1 до 4

<Х1> Темељни принципи закона – Чланци 1 до 4

<Х2> Увод
<п> Закон је сложено и велико подручје, састављено од неколико принципа који води њену пријаву и тумачење. У овом чланку ћемо се бавити основним принципима закона, посебно чланака 1 до 4

<Х2> Члан 1 – Достојанство људске особе
<п> Први темељни принцип закона је достојанство људске особе. Овај принцип утврђује да се сви људи морају третирати с поштовањем и разматрањем, без обзира на њихову трку, пол, религију или било коју другу функцију. Достојанство људске особе је темељ свих основних права и гаранција.

<Х3> Члан 2 – Принцип једнакости
<П> Други основни принцип закона је принцип једнакости. Овај принцип утврђује да су сви људи једнаки пред законом без икакве дискриминације. То значи да сви имају иста права и дужности, без обзира на њихов социјални, економски услов или било који други.

<Х3> Члан 3 – Принцип законитости
<п> Трећи основни принцип закона је принцип законитости. Овај принцип утврђује да нико не може да уради или не успе да учини нешто, већ на основу закона. То значи да се све акције и ограничења морају предвидјети законом, чиме се обезбеђују правну сигурност и заштиту појединачних права.

<Х3> Члан 4 – Принцип непристрасности
<п> Четврти темељни принцип закона је принцип непристрасности. Овај принцип утврђује да се пресуде морају изводити непристрасно без икакве врсте фаворизних или предрасуда. Судије и друге власти морају да делују неутрално и непристрасно, што гарантују правду и једнакост пред законом.

<Х2> Закључак
<п> Темељни принципи закона су од суштинског значаја за гарантовање правде, једнакости и заштите појединачних права. Чланови 1 до 4 утврђују принципе људског достојанства, једнакости, законитости и непристрасности, респективно. Важно је знати и поштовати ове принципе, јер су основа правног система и суживота у друштву.