Како се зове јазз дама

<Х1> Ко је била џез дама?

Јазз дама, позната и као краљица џеза, била је једна од најутицајнијих и најутицајнијих и иконичних фигура у историји музике. Зове се Елла Фитзгералд.

<Х2> Елла Фитзгералд: Глас џеза

<п> Елла Фитзгералд је рођен 25. априла 1917. године у Невпорт Невс, Виргиниа. Музичка каријера је започела као плесач, али је убрзо открила њен вокални таленат и постала један од највећих џез певача свих времена.

<п> <стронг> Каријера и заоставштина

<п> Елла Фитзгералд је стекао славу током 1930-их и 1940-их, када се придружио Тхе ЦхицкББ орцхестру. Била је позната по свом меком и моћном гласу, своју способност импровизације и њене способности да пренесу емоцију кроз њене интерпретације.

<п> <Спан> Његов репертоар је обухватио разне стилове, од романтичних балада до више узбуђених и ритмичких песама. Снимила је више од 200 албума током њене каријере и примила бројне награде, укључујући 13 награда Грамми.

<Х3> Доприноси за џез

<п> Елла Фитзгералд је био један од првих јазз певача који је популарисао Сцат Певање, вокалну технику која укључује импровизацију бесмислених слогова. Такође је била једна од првих црних уметника који је наступила на великим концертним дворанама и освојила разнолику публику.

<О ол>
<ЛИ> Сцат певање
<ЛИ> Први црнци у сјајним концертним дворанама
<ЛИ> Диверзификована јавна

<табле>
<тхеад>
<Тр>
<хх> година
<Хх> Награда


<тди>
<Тр>
<ТД> 1958
<ТД> Грамми са најбољим женским вокалним перформансама

<Тр>
<ТД> 1960
<ТД> Грамми са најбољим женским вокалним перформансама

<Тр>
<ТД> 1967
<ТД> Грамми са најбољим женским вокалним перформансама


<п> <а хреф = "хттпс: //ввв.екампле.цом "> Кликните овде да сазнате више о каријери Елла Фитзгералд-а.

<Референце:
<О ол>
<ли> хттпс: //ввв.биограпхи.цом/мусициан/елла-фитзгералд
<ли> хттпс: //ввв.нпр.орг/2017/04/25/525413463/елла-фитзгералд-тхе-фирст-суи-оф-онг

<Ифраме срц = "хттпс: //ввв.иоутубе.цом/ембед/видео_ид" ширина = "560" висина = "315" Фреребордер = "0" Дозволи за дозволу>