Како се зове прљава енергија

Назив прљаве енергије је енергија из неповезених извора попут угља, уља и природног гаса. Ови извори енергије сматрају се прљавим због негативних утицаја на животну средину који изазивају, као што су емисија гасова са ефектом стаклене баште и загађења ваздуха и воде.

<Х1> прљава енергија и њени утицаји

<Х2> Шта је прљава енергија?
<п> Прљава енергија је она која се ствара из не-мозгованих извора који узрокују штету околини и здравље људи. Ови извори укључују угаљ, уље и природни гас који су изгорели да би се створила струја и топлота.

<Х2> Утицаји за животну средину прљаве енергије
<п> Генерација електричне енергије из прљавих извора има неколико негативних утицаја на животну средину. Спаљивање угља, на пример, ослобађа велике количине угљен-диоксида (ЦО2), један од главних гасова одговорних за глобално загревање. Поред тога, екстракција нафте и природног гаса може проузроковати цурења и просипање, контаминирати земљу и воду.

<Х2> Утицај на људско здравље
<п> Загађење ваздуха изазвано спаљивањем фосилних горива за прљаву производњу енергије такође утиче на здравље људи. Изложеност овим загађивачима може проузроковати проблеме дисања, као што су астма и бронхитис, као и повећање ризика од кардиоваскуларних болести и рака.

<Х2> Алтернатива прљавој енергији
<п> Да би се смањила утицаја на животну средину и здравље узрокована прљавом енергијом, важно је уложити у чисте и обновљиве изворе енергије. Неки примери ових извора су соларна енергија, енергија ветра и хидроелектрана. Ови извори су одрживији и не емитују гасове са ефектом стаклене баште током производње електричне енергије.

<Х3> Закључак
<п> Прљава енергија из не-изводљивих извора има негативан утицај на животну средину и здравље људи. Да би смањили ове утицаје, од суштинског је значаја да уложите у чисте и обновљиве изворе енергије, тражећи одрживије алтернативе за испуњавање наших енергетских потреба.