Како се зове прва менструација

<Х1> Како се зове прва менструација?

<п> Прва менструација, позната и као менархе, важна је прекретница у женском животу. То је тренутак када женско тело почне да подвргне хормонске и физичке промене, што указује на почетак пубертета.

<Х2> Шта је менархе?

<п> Менарца је име које је дато женин првом менструалном циклусу. Обично се јавља између 9 и 16 година, али може се разликовати у складу са сваком појединцу. То је знак да се тело припрема за могућност трудноће.

<Х2> Како се јавља менархе?

Менарцхе се јавља због повећане сексуалне хормоне као што су естроген. Ови хормони стимулишу раст производње материце и јајника. Када се јаје пуштено, појављује се менструација, што је елиминација матерничког премаза који није кориштен за трудноћу.

<Х2> Који су симптоми менархе?

<п> МЕНАРХЕ може бити праћен низом симптома као што су менструални грчеви, отеклина трбуха, осетљивост на груди, љуљачке и акне. Ови симптоми су нормални и обично се смањују током времена.

<Х2> Како се бавити менархом?

<п> Менарца може бити збуњујући и застрашујући тренутак за неке девојке. Важно је да се осећају угодно и сигурно да разговарају о томе са својим мајкама, старијим сестрама или здравственим радницима. Поред тога, од суштинског је значаја да имају приступ тачним информацијама о интимној хигијени и употреби тампона.

<Х2> Закључак

<п> Менарца је важан тренутак у женском животу. То је почетак циклуса који ће се месечно понављати менопаузи. Од суштинског је значаја да су девојке добро информисане о овој теми и имају потребну подршку да се баве променама које се јављају у својим телима.