Који је ниво креатинине да ради хемодијализу

<Х1> Који је ниво креатинина да направи хемодијализу?

Цреатинине је супстанца коју производе мишићи и елиминише бубреге. Његов ниво крви је важан показатељ бубрежне функције. Када бубрези не раде правилно, креатинин се може накупљати у крви, што доводи до озбиљних компликација.

<Х2> Шта је хемодијалиси?

<п> Хемодијалисис је третман који замењује функцију бубрега када више не могу правилно да филтрирају крв. Током поступка, крв се уклања из тела, филтрирана кроз машину која се зове дијализу, а затим се вратила на пацијента.

<Х3> Који је ниво креатинина за почетак хемодијализе?

<п> Не постоји специфичан ниво креатинине који одређује потребу за почетком хемодијализе. Почетак лечења зависи од неколико фактора, као што је присуство симптома, напредовања болести бубрега и присуство других компликација.

Међутим, хемодијализи се углавном разматра када је ниво креатинина у крви изнад 8 мг / дл. Важно је напоменути да је сваки случај јединствен и треба да појединачно процени специјалистички лекар.

<Х2> Како је Хемодијалисис урадио?

<п> Хемодијалисис се изводи на специјализованој клиници или у болници. Током поступка, пацијент је повезан са машином за дијализу кроз васкуларни приступ, који може бити катетер или артериовенозна фистула.

<п> Крв се уклања из тела кроз васкуларни приступ и пролази кроз филтер који се зове дијализер, који уклања нежељене супстанце као што је креатинин. Филтратна крв се затим враћа пацијенту.

<Х3> Које су предности хемодијализе?

<п> Хемодијалисис има за циљ да побољша квалитет живота пацијената са хроничном болешћу бубрега. Међу главним предностима су:

<ул>
<ЛИ> Уклањање токсичних крвних материја;
<ЛИ> Контрола крвног притиска;
<ЛИ> Стање нивоа електролита у крви;
<ЛИ> Контрола бази киселине;
<ЛИ> Смањење симптома повезаних са затајењем бубрега;
<ЛИ> Спречавање озбиљних компликација, као што је уремиа.

<Х2> Који су могући нежељени ефекти хемодијализе?

<п> Хемодијалисис је сигуран поступак, али може изазвати неке нуспојаве, као што су:

<ул>
<ЛИ> Хипотензија (ниски притисак);
<ЛИ> МИССЛЕ ГРАСЦИ;
<ЛИ> Мучнина и повраћање;
<ли> главобоља;
<ЛИ> Умор;
<ЛИ> Инфекције;
<ЛИ> Хеморагиес;
<ЛИ> Промене у равнотежи електролита.

<п> Важно је да пацијенту преноси било какве симптоме лекару одговорно за лечење.

<Х2> Закључак

<п> Хемодијалисис је суштински третман пацијената са напредном хроничном болешћу бубрега. Ниво креатинина у крви није једини одлучујући фактор за покретање поступка, али вредности изнад 8 мг / ДЛ углавном се сматрају индикативним.

<п> Од суштинског је значаја да пацијенту прати специјализовани медицински тим који ће појединачно оценити случај и навести право време за почетак хемодијализе.